Video Editing 101: Τα 4 cut που θα αναβαθμήσουν τα βίντεο σου
101, VIDEO EDITING, HOW TO

Video Editing 101: Τα 4 cut που θα αναβαθμήσουν τα βίντεο σου

Καλώς ήρθατε στα “Video Editing 101”, σε αυτήν τη σειρά άρθρων θα μιλήσουμε για τα βασικά του μοντάζ, ξεκινώντας από τα 4 βασικά cut που όλοι πρέπει να ξέρουμε.

Για ποίον είναι αυτή η σειρά

Αυτή η σειρά απευθύνεται σε όσους ξεκινάνε το ταξίδι τους στον κόσμο του μοντάζ και σε αυτούς που θέλουν να μάθουν τα βασικά της απεργασίας βίντεο.

1. STANDARD CUT

Το πιο απλό από όλα είναι το γνωστό σε όλους μας CUT ή αλλιώς HARD CUT, στην ουσία “κόβουμε” τα δύο βίντεο που έχουμε και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο. το συγκεκριμένο κόψιμο είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ένταση της σκηνής.

Το απλό όμως CUT μπορούμε να το εξελίξουμε μετατρέποντας το σε MATCH CUT

2. MATCH CUT

Η ουσιαστική διαφορά του CUT με το MATCH CUT είναι η εξής, στο match cut προσπαθούμε να δέσουμε την εικόνα βρίσκοντας παρόμοιες κινήσεις σε παρόμοια σημεία μεταξύ των δύο βίντεο μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδέψει τα μάτια μας ώστε να πιστέψουν ότι το επόμενο βίντεο είναι η φυσική συνέχεια της κίνησης από το προηγούμενο.

3. J CUT

Σε αντίθεση με το CUT και το MATCH CUT το J CUT είναι λίγο πιο περίπλοκο μιας και διαχιριζόμαστε ξεχωριστά τον ήχο από το βίντεο. Στο j cut λοιπόν, ο ήχος του δεύτερου βίντεο ξεκινάει τελειώσει το πρώτο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί το γεγονός οτι κάτι άλλαξε και να περιμένει και την αλλαγή στην εικόνα.

4. L CUT

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τέταρτο και τελευταίο cut. Το L CUT δεν έχει μεγάλη διαφορά από το J CUT, το l cut είναι ακριβώς το ίδιο με το j cut απλά ανάποδο. Αντί να ξεκινάει πρώτα ο ήχος όπως στο j cut εδώ ξεκινάμε να βλέπουμε πρώτα την εικόνα του επόμενου βίντεο και μετά ακούμε τον ήχο του.