Education Rebuilt poster (Landskape)
BTS, PROJECTS, MAKING OF

Making of Education Rebuilt

Η ιδέα για το Education Rebuilt “έπεσε” στο τραπέζι κατά τύχη μια μέρα που συζητάγαμε με μια καθηγήτρια μας για το πόσο αδικημένη είναι η εκπαίδευση στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το brainstorming και οι προετοιμασίες.

Κεφάλαιο 1: Τα προβλήματα

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς καθώς συνειδητοποιήσαμε πως ήμασταν στην τρίτη λυκείου, πράγμα που σήμαινε πως εκτός από το Education Rebuilt είχαμε και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Έχοντας αυτό ως δεδομένο αποφασίσαμε να βάλουμε το deadline των περίπου τριών μηνών, ώστε να μπορούμε να έχουμε και χρόνο για τα γυρίσματα αλλά και για το διάβασμα.

Το επόμενο πρόβλημα δεν άργησε να έρθει, καθώς ως μαθητές λυκείου είχαμε περιορισμένο αριθμό ωρών για γυρίσματα λόγω των μαθημάτων και αντίστοιχα τα άτομα (μαθητές, καθηγητές) που χρειαζόμασταν για τις συνεντεύξεις έκαναν και τα ιδια μάθημα.

Το τελευταίο μας πρόβλημα εμφανίστηκε με την μόρφη της περιορισμένης μας εμπειρίας στον χώρο των παραγωγών και ειδικότερα των ντοκιμαντέρ. Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου προετοιμασία των κειμένων πριν το γύρισμα , με αποτέλεσμα να χάνουμε τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε ξαναγυρίζοντας κάποιες από τις συνεντεύξεις ξανά και ξανά και ξανά…

Κεφάλαιο 2: Ματαιοδοξία

Βρισκόμαστε λοιπόν 2-3 εβδομάδες πριν το deadline που είχαμε ορίσει οι ίδιοι και δεν έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε ούτε το μισό απο το απαραίτητο υλικό για την ολοκλήρωση του project. Το άγχος και οι εντάσεις μεταξύ μας ολο και αυξάνοταν…

Η κατάσταση είχε γίνει ασφηκτική , δεν γίνοταν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Έτσι μια μερα αποφασίσαμε να εξετάσουμε τις επιλογές που είχαμε για αυτό το project. Οι επιλογές μας ήτανε δύο, είτε να ακυρωθεί εξ ολοκλήρου είτε να αγνοήσουμε το deadline ώστε να ολοκληρωθεί στο πραγματικό χρόνο που χρειαζόταν.

Η απόφαση πάρθηκε. Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωνόταν. Ξεκινήσαμε ξανά τις διαδικασίες των γυρισμάτων. Ο χρόνος ήταν ακόμη περιορισμένος αλλά με μια δόση ανάσας. Τα κείμενα ακόμη δεν ηταν ολοκληρωμένα. Το περισσότερο υλικό που είχαμε ήδη μη αποδεκτό. Η ελπίδα όμως ότι θα τα καταφέρναμε ζωντανή. Έτσι αφοσιωθήκαμε στην εικόνα και τα σετ.

Κεφάλαιο 3: Η αρχή του τέλους

Το Education Rebuilt ήταν η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο των ντοκιμαντέρ. Μέσα από αυτό μάθαμε να επικοινωνούμε και να οργανωνόμαστε σαν ομάδα. Μας έδειξε τα όρια των αντοχών μας και ανακαλύψαμε κάποιες δεξιότητες μας που δεν ξέραμε καν οτι υπάρχουν. Το πιο σημαντικό όμως απ’όλα είναι ότι το διασκεδάσαμε με την ψυχή μας. Γνωρίσαμε άτομα και χαρακτήρες πέρα των μαθημάτων. Μάθαμε πολίτιμες πληροφορίες που θα μας χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής μας. Περάσαμε αξέχαστες εμπειρίες μέσα απο φωνές, εντάσεις, γέλια, ιστορίες, αστεία, συγκινήσεις. Αφήνοντας πίσω πλέον αυτό το κομμάτι συνεχίζουμε με αυτή να είναι η αρχή μας!